Nieuws Waarom meisjes beter zijn in sport dan jongens
Nieuws

Waarom meisjes beter zijn in sport dan jongens

Veel meisjes stoppen in de pubertijd met sporten door een deuk in hun zelfvertrouwen. Maar dat is nergens voor nodig.

pexels-andrea-piacquadio-3764538(1) (1)

Sporten is goed voor ons, dat weten we intussen allemaal wel al. Niet enkel voor onze fysieke gezondheid, ook voor de mentale: sporten geeft een serieuze boost aan ons zelfvertrouwen. En dat is cruciaal voor wie in de pubertijd zitten. Het helpt vooral pubermeisjes om die uitdagende periode gelukkig door te komen, met een betere weerstand tegen stress én minder kans op latere gezondheidsproblemen. 

Helaas haken heel wat sportende meisjes net in de pubertijd af. Dubbel zo vaak als jongens. Dat komt enerzijds door externe drempels, zoals discriminatie, een onveiligheidsgevoel en een pak minder sponsoring of rolmodellen1, maar ook door interne remmingen, zoals faalangst en onzekerheid2. Nog al te vaak worden stereotypen zoals "Meisjes zijn minder sterk dan jongens” geïnternaliseerd.

Meisjes stoppen met andere woorden met dat wat hun zelfvertrouwen kan opkrikken — sporten — voor een deel net omdat ze minder zelfvertrouwen hebben. Hallo, vicieuze cirkel! Hoog tijd om die te doorbreken dus. Want wat blijkt: dat hardnekkige idee dat meisjes minder sterk zouden zijn dan jongens blijkt niet te kloppen. Toch niet als het van Prof. Joel M Stager en Prof. Tracy L James afhangt.  

2-girls-playing-tenis

Tien jaar geleden al ontdekten deze onderzoekers aan de Universiteit van Indiana iets opvallends. Ze bestudeerden bijna 2 miljoen vrije slag zwemkampioenen/s tussen 6 en 19 jaar. En wat bleek: tot hun achtste is er volgens de studie geen enkel aantoonbaar verschil tussen jongens en meisjes op vlak van sportprestaties, tot hun twaalfde is dat verschil verwaarloosbaar. Het is volgens de wetenschappers dus absoluut niet nodig om kinderen jonger dan 12 in aparte sportclubs volgens genderhokje te steken. 

Akkoord, tussen hun 13 en 16 krijgen jongens over het algemeen een groeispurt en kweken ze makkelijker spieren. Maar met pure spierkracht kom je er niet. Strategie, plichtsbewust trainen en teambuilding zijn minstens even belangrijk in sport. En net daar blijken (puber)meisjes volgens de studie sterker in te zijn dan jongens. 

Dat gebrek aan zelfvertrouwen is dus nergens voor nodig. You go, girls! Blijf lekker bewegen en doen waar je je goed in voelt! 

Ontdek de sportprojecten waarmee Plan International meisjes wereldwijd aanmoedigt.

1 bron: Women’s Sports Foundation
2 bron: Universiteit Utrecht