Verhalen Op de fiets een beter leven tegemoet
Verhalen

Op de fiets een beter leven tegemoet

 

Olivia

Toen de Rwandese Olivia amper 16 was, verloor ze haar beide ouders. Zo werd ze niet alleen wees, maar als oudste van het gezin kreeg ze ook nog eens de verantwoordelijkheid over haar broers en zussen. Een zware taak die nog moeilijker werd door een ongewenste zwangerschap. Om voor haar eigen kind en haar broers en zussen te kunnen zorgen, ging Olivia avocado’s verkopen. Daarmee kon ze maar net huisvesting, voeding, en basisgezondheidszorg betalen.

Een nieuw begin: beroepsopleiding en fietslessen

Haar leven nam een drastische wending toen Olivia het Bike for Future-project leerde kennen. Ze volgde een opleiding tot fietsenmaker en leerde ze essentiële vaardigheden die niet alleen een inkomen opleveren, maar haar ook de veerkracht bieden om de risico’s op een volgende ongewenste zwangerschap te beperken.

Ik ben vastbesloten om het te maken als zelfstandig fietshersteller. Ik wil de vaardigheden uit de opleiding onderhouden en verder ontwikkelen, en ik geloof dat ik door hard te werken een beter leven voor mijn gezin kan opbouwen.

Maar daar stopt het niet voor Olivia. Toen ze hoorde dat Plan International ook op zoek was naar meisjes om een wielerploeg te vormen, aarzelde ze geen seconde en schreef zich in. Door in groepsverband te fietsen, krijgt Olivia nog meer voeling met de fiets, werkt ze aan haar gezondheid en leert ze samenwerken en discipline aan de dag te leggen. Stuk voor stuk zaken die haar goed van pas zullen komen in haar verdere leven.

Empowerment dankzij sport

Het Bike for Future-project, in samenwerking met LWD1, duurt vier jaar en bereikt 3.600 jongeren, waarvan 60% meisjes en 40% jongens. Het initiatief legt een duidelijke nadruk op de empowerment van de deelnemers, met name van meisjes en jonge vrouwen. Door een combinatie van sport, evenementen en opleidingen in ondernemerschap bevorderen we hun sociale en economische emancipatie. Met resultaat: ze kunnen actief bijdragen aan beslissingen die hun eigen leven beïnvloeden en nemen hun eigen toekomst in handen, in een veerkrachtige en gendergelijke omgeving.

Bike for Future heeft vier grote doelstellingen:

  • economische empowerment stimuleren door middel van vaardigheidstraining en netwerken;
  • meisjes en jonge vrouwen empoweren via de initiatieven rond “sports for change”, in aanloop naar het WK Wielrennen in Rwanda;
  • genderstereotypes aanpakken met steun van de gemeenschap;
  • de private sector aanmoedigen om jongeren kansen te geven.

Het Bike for Future-project heeft Olivia op de juiste weg gezet. Door de steun die ze krijgt en door hard te werken, ziet ze haar eigen toekomst en die van haar omgeving positief tegemoet.

Ons leven leek uitzichtloos, maar nu zie ik de toekomst weer hoopvol tegemoet. Samen kunnen we iets veranderen en onze gemeenschap verbeteren.

 

1LWD: de NGO Learn Work Develop werd opgericht in 2013 en is actief in Rwanda. Ze ondersteunen jongeren en vrouwen bij hun zoektocht naar duurzaam werk. Daarbij vechten ze tegen onwetendheid, sociale onrechtvaardigheid, vroegtijdige huwelijken, tienerzwangerschappen, klimaatverandering, hiv/aids en andere ziektes. Ze strijden voor een samenleving waarin alle kinderen, jongeren en vrouwen een veilig en gezond leven kunnen leiden en waarin hun sociale, economische, culturele en morele ontwikkeling wordt gestimuleerd.