Projecten In het zadel tegen genderstereotypen
Project

In het zadel tegen gender-stereotypen

Haar school Haar spel Rwanda

Land: Rwanda

Duur: 15.02.23 - 14.02.27

Deelnemers: 3.600

Ik doe een gift

Bike_for_futur

 

2025: een fantastische kans 

In 2025 zal Rwanda het wereldkampioenschap wielrennen op de weg organiseren. Voor Plan International België is dit een unieke kans om de behoeften van meisjes en vrouwen in het land in de schijnwerpers te plaatsen, om de krachten te bundelen en de economische en sociale rechten van meisjes te verdedigen. 

Ons project Bike for Future geeft meisjes en vrouwen toegang tot technische opleidingen en managementtrainingen om hun bedrijf op te starten. Ze nemen deel aan trainingen over hun rechten en om hun leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen. Ze kunnen zich ook aansluiten bij een dameswielerteam om de gendernormen in de sport aan de kaak te stellen. 

Duurzame antwoorden 

In de districten Nyaruguru, Gatsibo en Bugesera speelt het programma in op de harde realiteit in dit Centraal-Afrikaanse land. Eén op de twee meisjes onder de 24 jaar werd al het slachtoffer van fysiek of seksueel geweld. 34,5% van de meisjes tussen 16 en 24 jaar heeft omwille van discriminatie geen baan, volgt geen opleiding of gaat niet naar school. 

Bike for Future geeft meisjes toegang tot technische opleidingen en managementtrainingen, beurzen, materiaal en advies om hen te helpen een bedrijf op te starten, zoals een fietsenwinkel of reparatiewerkplaats. 

Het programma voorziet ook in de oprichting en de training van vrouwelijke wielerploegen die gendergelijkheid, de preventie van gendergerelateerd geweld en duurzame ontwikkeling promoten. In het kielzog van de sportactiviteiten en wedstrijden worden jeugdbijeenkomsten en bewustmakingssessies georganiseerd over die kwesties. Rond het wereldkampioenschappen wielrennen zijn er ook verschillende evenementen gepland die sportbeoefening en een gelijkwaardige toegang tot de arbeidsmarkt voor vrouwen en meisjes moeten bevorderen. 

Bike for Future richt zich ook op gemeenschappen als geheel, via fora en communicatiecampagnes voor jongeren, hun gezinnen en bedrijven uit de privésector die bereid zijn te investeren in de professionele integratie van jonge vrouwen. 

Belgisch wielrenster Lotte Kopecky is een trotse ambassadrice van het Bike for Future project. Als topsportster begrijpt ze de bevrijdende kracht van sport en zet ze zich in om meisjes alle kansen te geven in het leven. Lotte is geïnspireerd door de projecten van Plan International België, die sport gebruiken als middel voor duurzame verandering. Als rolmodel voor jonge meisjes die hun sportieve dromen najagen, is ze vastbesloten om ook meisjes te ondersteunen die het niet zo makkelijk hebben.   

Lotte Kopecky, wereldkampioen en ambassadrice van het project 

De slogan van Plan International België is; tot elk meisje vrij is. En uiteindelijk is dat wel een hele sterke boodschap. Alle jonge meisjes hebben het recht om vrij te zijn en om zelf hun keuzes te maken. Om zelf te kiezen voor onderwijs, om zelf te kiezen met wie ze trouwen.

— Philippe Gilbert, wielerkampioen en ambassadeur van het project. 

“Ik ben er trots op dat organisaties als Plan International sport steeds vaker
inzetten als hefboom om meisjes alle kansen op een betere toekomst te geven.
Dankzij sport zijn ze fysiek en mentaal sterker, spreiden
ze hun vleugels en maken ze connecties.” 

Meer dan cijfers

3.600

jongeren

betrokken bij sportieve en educatieve activiteiten

20.000

kinderen

hebben al deelgenomen aan de sportprojecten van Plan International

5

andere sportprojecten

in Bolivia, Benin en Senegal

Welke acties ondernemen we? 

  • Toegang tot technische opleidingen en managementtrainingen. 
  • Financiering, materiaal en advies om een eigen bedrijf te beginnen, zoals een fietsenwinkel of reparatiewerkplaats. 
  • Oprichten en trainen van wielerploegen. 
  • Bewustmakingsworkshops over gendergelijkheid, seksistisch geweld en duurzame ontwikkeling. 
  • Sportcompetities om het bewustzijn van de gemeenschap te vergroten. 
  • Evenementen om sportbeoefening en gelijke kansen op de arbeidsmarkt voor vrouwen te bevorderen. 
  • Fora voor jongeren en privébedrijven die bereid zijn te investeren in de professionele integratie van jonge vrouwen. 

Uw steun is essentieel

Door onze projecten financieel te steunen draag je actief bij aan de vrijheid van meisjes en gendergelijkheid.
Alle giften van minimaal € 40 per jaar zijn voor 45% fiscaal aftrekbaar.

Partners

Het project wordt in Rwanda uitgevoerd in samenwerking met Learn Work Develop. 

Wij danken de bedrijven delaware, SPOQ, Van de Velde, Vélo Afrique en Belgian Cycling, en onze trouwe donateurs die dit project steunen. 

bc-logo
SPOQ
Vandevelde
Delaware
logo-3