Verhalen Vivian, gelijkheid smaakt naar meer!
Story

Vivian, gelijkheid smaakt naar meer!

Vivian Header-3

Een meisje dat graag lekker eet en vroegtijdig met school moest stoppen wordt chef-kok in een hotel!  

Vivian was acht jaar oud toen haar ouders scheidden en ze werd opgevoed door haar grootmoeder in de Mwanza-regio in Tanzania. Zij legt uit dat het voor haar bejaarde grootmoeder moeilijk was om in haar materiële en emotionele behoeften te voorzien.

Financiële moeilijkheden maken sinds mijn jeugd deel uit van mijn leven. Na de scheiding van mijn ouders verwachtte ik geen mooie toekomst. Het leven was moeilijk omdat we voor onze maaltijden afhankelijk waren van de plaatselijke landbouw en soms van de hulp van familieleden.

Als kind ontdekte ze echter al een voorliefde voor eten en koken. Door haar omgeving en het gebrek aan middelen kon ze haar passie niet verder ontwikkelen. 

TE VROEG GESTOPT MET SCHOOL

In Tanzania is het onderwijs gratis en verplicht. Desondanks gaan slechts 2 op de 10 meisjes naar de middelbare school¨*. Vivian is een van die meisjes.

Door de armoede had ik niet dezelfde kansen als mijn leeftijdsgenoten. Dat heeft me psychologisch zwaar geraakt

Vivian raakte ontmoedigd. Ook haar grootmoeder werd ziek, waardoor ze niet het gemiddelde cijfer haalde om haar opleiding verder te zetten. Uiteindelijk ging ze werken. Bij gebrek aan opleiding en nood aan geld deed ze allerlei huishoudelijke klusjes om te overleven. Toen ontdekte ze het opleidingsproject van Plan International, genaamd VUKA. 

“VANDAAG ZIET DE TOEKOMST ER ROOSKLEURIG UIT”

VUKA, wat in het Swahili staat voor Vijana na Ubunifu Katika Kazi (innovatie voor jeugdwerkgelegenheid), is een programma van Plan International dat tot doel heeft aangepaste en innovatieve oplossingen te ontwikkelen om de weg naar werk te vergemakkelijken voor jongeren met een achterstand, die op het platteland wonen, zoals Vivian, en jonge moeders.

Ik heb voor kooklessen gekozen omdat het van kinds af aan een van mijn favoriete bezigheden was,

legt Vivian enthousiast uit.

Als onderdeel van de cursus wordt Vivian leerling in de keuken van het Victoria Palace Hotel. Vivian was toegewijd, innovatief, ernstig en gepassioneerd over haar werk. Na haar opleiding kan ze voltijds aan de slag in het Victoria Palace Hotel.  

Het leven van Vivian veranderde volledig. Met een glimlach op het gezicht vertelt ze haar toekomstplannen:

De toekomst ziet er rooskleurig uit. Het VUKA-project heeft me geholpen mijn volledige potentieel te bereiken en ik geloof dat er nog meer in het verschiet ligt. 

Ontdek meer inspirerende verhalen in onze #Girl2Woman-campagne. 

*Bron: Plan International (2022) 

Vivian text