Verhalen Janis - ondernemer én lekkerbek
Story

Janis - ondernemer én lekkerbek

 

202105-PER-05 (1)-1

Janis, een moedige, vastberaden kok, vertelt over haar parcours van uitgebuite werknemer naar ondernemer. 

ONDERNEMEN OM TE ONTKOMEN AAN UITBUITING 

Janis ging op 17-jarige leeftijd werken, maar deze ervaring viel niet mee: Janis voelde zich uitgebuit.

Ik werkte heel hard en nam weinig rust. Daardoor werd ik ziek.

Ze kreeg zin om onafhankelijk te zijn. Ze was zich bewust van haar kooktalent, vooral in zoete gerechten, en begon te dromen van het ondernemerschap. Ze wist precies wat ze op de markt wou brengen: mazamorra, een populair Peruaans dessert.  

Net toen haar droom vorm begon te krijgen, werd ze zwanger. Dit nieuws gaf haar het duwtje in de rug om te beginnen ondernemen. Samen met haar man lanceerde ze El Dulce Maná, hun Peruaanse delicatessenzaak.

We besloten ons eigen bedrijf te beginnen, zodat we onze salarissen, uren en verkoop konden in handen houden, zonder het gezin dat we aan het stichten waren te verwaarlozen, want de geboorte van mijn zoon naderde.

Janis heeft nu een stabiele werkomgeving die een positieve invloed heeft op haar gezondheid en gezinsleven. 

EEN ONGEWENSTE GAST: COVID-19  

Janis werd na de opstart van haar bedrijf al snel geconfronteerd met haar limieten. Het ondernemerschap vereist namelijk vaardigheden die zij niet had kunnen verwerven en dit merkte ze bij het beheer van haar bedrijf. Daarbovenop bracht de coronapandemie nog een extra uitdaging met zich mee.   

 

Janis hoort tot de 24% van de jongeren onder de 25 die door de coronacrisis werd getroffen. Volgens het Peruaanse nationale instituut voor de statistiek werd deze groep het zwaarst getroffen op de arbeidsmarkt.

Als reactie daarop lanceerde Plan International een programma om de toegang tot werk en opleiding voor getroffen jongeren te vergemakkelijken. Janis ontdekte het aanbod via sociale netwerken en stelde zich kandidaat.  

EEN SPRINGPLANK OM TE GROEIEN EN DE WERELD EEN TIKKELTJE ZOETER TE MAKEN! 

Het project bood opleidingen, advies en de mogelijkheid om een klein kapitaal aan te vragen. Ik heb me ingeschreven omdat ik wilde bijleren. Ik wilde praktische vaardigheden verwerven om mijn bedrijf uit te bouwen

Het programma biedt cursussen gericht op ondernemerschap en praktisch bedrijfsbeheer.   

Wat mij het meest beviel aan het programma was het advies over administratieve zaken, financieel beheer, boekhouding en marketing, en de bezoeken aan mentors om hun deskundig advies te krijgen.  

 
202105-PER-06

Voor het project verkocht ik slechts één soort dessert. Nu heb ik een visie voor mijn bedrijf, om het te ontwikkelen en banen te creëren voor andere jongeren. Over drie jaar wil ik franchises hebben in verschillende dorpen, zodat vrouwen thuis kunnen werken en in elke wijk mazamorra kunnen verkopen.

legt Janis uit.

Plan International ontwikkelt programma's om ervoor te zorgen dat de meest kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt degelijk werk vinden. Onze programma's pakken concrete problemen aan en bieden duurzame oplossingen.

Janis is een voorbeeld van een ambitieuze, visionaire en vastberaden jonge vrouw die een duwtje in de rug nodig had om persoonlijk en professioneel te blijven groeien... En allerlei lekkers te maken!  

202105-PER-07