Verhalen Ria, de onvermoeibare
Story

Ria, de onvermoeibare

Ria-landin

De 24-jarige Ria uit Indonesië is al sinds 2017 een activist tegen kindhuwelijken. “Ik wil niet dat andere meisjes hetzelfde moeten meemaken als mijn moeder.” Ze was één van de sprekers op het derde regionale forum tegen vroege, gedwongen en kindhuwelijken in Zuidoost-Azië, georganiseerd door de Aziatische Commissie ter promotie en bescherming van vrouwen- en kinderrechten i.s.m. Plan International.  “Tussen 2017 en 2020 alleen al staan meer dan 2.500 kinderen ingeschreven als getrouwd in de administratie van Zuid-Kalimantan,” legt Ria uit.

— Ria, 24, Indonésie

“Meer dan 30% van het huiselijk geweld vindt daar plaats. Meer dan 40% van de meisjes stopt met school en verliest zo de mogelijkheid om bij te leren. Bovendien zal 24% scheiden.” 

Schrijven voor een wetenschappelijk magazine hielp Ria om meer te leren over de impact van kindhuwelijken in Azië. Ook de kinderclubs en jongerenfora van Plan International geven jongeren de kans om de oorzaken van kindhuwelijken beter te begrijpen en met elkaar samen te werken. “Ik nam deel aan gemeenschapsactiviteiten die de rechten van kinderen in het algemeen verbeteren. Kindhuwelijken beïnvloeden het leven van een meisje ontzettend, daarom leg ik me daarop toe.” 

Ria richtte Girl Up op, dat strijdt voor gendergelijkheid en de preventie van kindhuwelijken in haar gemeenschap. “We bezoeken scholen om workshops te houden rond seksuele voortplanting, gezondheid en rechten en versterken de leiderschapscapaciteiten om bewust te maken over de impact van kindhuwelijken.”  

201812-THA-23-lpr (1)

© Plan International

Dat inspireerde Ria om een ander project op te starten, Amplify Her, dat meisjes in haar streek de basis aanleert van digitale en technologische vaardigheden en beurzen aanbiedt om zich aan te passen aan een online wereld. “Door hen aan te moedigen met positieve en productieve activiteiten, zien ze andere opties dan het huwelijk voor hun toekomst.” 

Ria gelooft in internationale samenwerking om een einde te maken aan kindhuwelijken. “Als iedereen samenwerkt eerder dan apart, bereiken we een mentaliteitswijziging in de maatschappij en worden meisjes aangemoedigd om zelf voor verandering te zorgen.”