Haar lichaam

 

 

hero_image

Het lichaam van een meisje is van haar alleen. Ze heeft het fundamentele recht om geïnformeerde keuzes te maken en toegang te hebben tot betrouwbare informatie over haar lichaam, haar gezondheid en haar leven. Haar lichaam, haar keuze.

Son_corps

© Plan International

Sarah is lid van een jongerenvereniging die is opgericht door Plan International. Ze krijgt er informatie over haar rechten als kind en neemt deel aan trainingen over het omgaan met haar seksuele gezondheid.

Meisjes, vrij om hun eigen keuzes te maken

Gebrek aan informatie of een veilige plek om vrijuit te praten, belet meisjes om hun rechten te leren kennen en ze te laten gelden. Het geweld en de discriminatie waarvan ze het slachtoffer zijn op school, thuis, op straat en op andere plaatsen is niet onvermijdelijk. Meisjes opleiden en informeren stelt hen in staat te reageren, zichzelf te beschermen en beslissingen te nemen.

— Sarah, 13 jaar. Zambia

Tijdens een project van Plan International leerde ik dat ik het recht heb om naar school te gaan en zelf te beslissen over mijn lichaam. We praten vrijuit over lichamelijke veranderingen tijdens de puberteit, over seksuele gezondheid, de gevaren van zwangerschap op jonge leeftijd en ook over gewelddadige praktijken zoals genitale verminking. Nu vertel ik mijn familie en vrienden over die onderwerpen."

Bij Plan International België zijn we er rotsvast van overtuigd dat elk meisje het recht heeft om over haar eigen lichaam te beslissen, zowel thuis als in het openbaar. Toch zijn er nog veel obstakels: gendernormen, gebrek aan of foutieve informatie, en vele vormen van gendergerelateerd geweld.

1

op 3 meisjes

tussen 15 en 19 jaar is het slachtoffer van geweld

Elke

minuut

trouwen 23 tienermeisjes

7

op 10 landen met het hoogste aantal kindhuwelijken bevinden zich in een humanitaire crisis

Elke

dag

worden 60.000 tienermeisjes zwanger

91

%

van de meisjes in België heeft te maken gehad met seksuele intimidatie op openbare plaatsen

95

%

van de meldingen van seksueel geweld in België komt van meisjes

Genderstereotypen kunnen aan de basis liggen van een cultuur die geweld tegen meisjes tolereert. Het geweld dat ze ondergaan wordt gerechtvaardigd en genormaliseerd. Hun rol in de maatschappij ligt vast: een huishouden runnen, trouwen en moeder worden. En vooral niet te veel praten of kritiek hebben op de status quo. Zij die een ander pad kiezen, vinden een weg vol valkuilen. Onze programma’s willen deze vicieuze cirkel ter discussie stellen en een cultuur creëren die meisjes en hun lichaam correct behandelt.  

We kunnen dit waarmaken met meisjes en hun bondgenoten. Door hen te informeren over hun rechten, hen te steunen en hen persoonlijke en materiële middelen te geven, zullen meisjes in staat zijn om voor zichzelf te beslissen en zullen ze ook hun gemeenschap en de jonge meisjes na hen informeren.  

We zetten ook projecten die meisjes die al getrouwd zijn, steunen om toegang te krijgen tot onderwijs, gezondheidszorg, opleiding en beroepsmogelijkheden. Hun verleden mag niet bepalend zijn voor hun kansen in de toekomst.

Jouw steun is essentieel

Door onze projecten financieel te steunen draag je actief bij aan de vrijheid van meisjes en gendergelijkheid.
Alle giften van minimaal € 40 per jaar zijn voor 45% fiscaal aftrekbaar.